5+1 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ

Δεδομένου ότι κατά τη στιγμή της ανάγνωσης βρισκόμαστε σε ένα σύγχρονο αστικό τοπίο, παρατηρώντας τον περιβάλλοντα χώρο γύρω μας θα διακρίναμε ένα υλικό που κυριαρχεί. Από τα πεζοδρόμια έως τα κτίρια, τις γέφυρες, το μπάνιο μας και ίσως τα διακοσμητικά μας, το τσιμέντο κυριαρχεί. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο χάλυβας μας βοήθησε να «πάμε ψηλά», ο άνθρακας μας έδωσε κίνηση, το πλαστικό αφήνει το αποτύπωμά μας σαν είδος, όμως το τσιμέντο και το παράγωγό του σκυρόδεμα είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους «χτίστηκε» ο 21ος αιώνας.

Ακολουθούν 5+1 πληροφορίες σχετικά με το τσιμέντο:

1

Το τσιμέντο είναι το πιο διαδεδομένο δομικό υλικό στο κόσμο

Αποτελεί την ραχοκοκαλιά του κατασκευαστικού τομέα με τη χρήση του να είναι διπλάσια από αυτή των αλουμινίου, ξύλου, πλαστικού και χάλυβα μαζί.

2

Υπάρχουν πολλά είδη σκυροδέματος ανάλογα την σύσταση και την τεχνοτροπία.

Διαφορετικά εξειδικευμένα μείγματα σκυροδέματος χρησιμοποιούνται ανά περίπτωση, χρήση και τύπο έργου π.χ.: Τα μεγάλα αστικά και εμπορικά κτίρια κατασκευάζονται με εξειδικευμένα μίγματα υψηλής συμπίεσης ενισχυμένα με οπλισμό (οπλισμένο σκυρόδεμα) ή ίνες. Το διαπερατό πορώδες σκυρόδεμα επιτρέπει την εύκολη ροή του νερού, η οποία μειώνει τις πλημμύρες. Ιδιότητα που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε χώρους στάθμευσης, πεζοδρόμια και γύρω από πισίνες και άλλες εφαρμογές.

3

Έχει μεγάλη ανθεκτικότητα

Το ενισχυμένο σκυρόδεμα είναι το μόνο κατασκευαστικό υλικό το οποίο είναι ανθεκτικό και στο νερό και στη φωτιά ταυτόχρονα. H σύσταση του το κάνει ανθεκτικό απέναντι σε χημικές ουσίες, τις σκληρές καιρικές συνθήκες (βροχή, θερμοκρασία) και δεν μπορεί να οξειδωθεί. Σαν αποτέλεσμα απαιτεί πολύ λιγότερη συντήρηση καθ’ όλη την διάρκεια ζωής του, κάτι που το καθιστά ανθεκτικό και οικονομικό υλικό

4

Έχει υψηλή ενεργειακή απόδοση

Οι κατασκευές τσιμέντου αποτελούν το βασικό στοιχείο για την οικοδόμηση «πράσινων» κτηρίων. Οι κατασκευές με σκυρόδεμα συμβάλουν στη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση ενεργειακού κόστους. Η χρήση του σε εξωτερικούς χώρους λόγο ανοιχτού χρώματος βοηθάει στην αντανάκλαση του φωτός και της θερμότητας μειώνοντας το φαινόμενο της θερμοπληξίας. Επιπλέον η χρήση διαπερατού σκυροδέματος μειώνει την απορροή των όμβριων υδάτων και μετριάζει τις πλημμύρες.

5

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν σκυρόδεμα σε διάφορες κατασκευές

Οι περισσότεροι γνωρίζουν για το Πάνθεον, το παλιότερο και ψηλότερο κτήριο κατασκευασμένο από μη ενισχυμένο σκυρόδεμα. Αυτό που όμως δεν είναι τόσο γνωστό είναι το λιμάνι στην Cosa το 100 π.Χ. Αντιλαμβανόμενοι την αδιαβροχότητα του υλικού, το χρησιμοποίησαν στην κατασκευή του λιμανιού. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν στη κατασκευαστική διαδικασία ένα μείγμα ασβέστη, νερού και ηφαιστειακής τέφρα από τον Βεζούβιο το σκυρόδεμα αυτό αποκαλούταν «pozzolana». Ο Βιτρούβιος κατέγραψε τρεις τύπους pozzolana (μαύρο, γκρι, κόκκινο και λευκό)

6

Είναι πλέον διαδεδομένο διακοσμητικό υλικό

Το γεγονός ότι το σκυρόδεμα έχει μεγάλες αντοχές σε εξωγενής παράγοντες το κατέστησε δημοφιλή επιλογή για διακόσμηση κήπου και έπιπλα εξωτερικού χώρου. Το σκυρόδεμα πλέον χρησιμοποιείται για να ομορφύνει το εσωτερικό του σπιτιού. Η απίστευτη ευελιξία και αντοχή του σκυροδέματος το καθιστά ιδανικό υλικό για κατασκευή πάγκων, τζακιών, νεροχυτών ακόμα και επίπλων. Η τεχνοτροπία της πατητής τσιμεντοκονίας χρησιμοποιείται κατά κόρων σε μοντέρνα σχέδια και είναι ένας οικονομικός τρόπος για έναν κομψό εσωτερικό χώρο με μεγάλη διάρκεια ζωής και χαμηλές ανάγκες συντήρησης.

Κώτσος Κωνσταντίνος

Communications & Public Relations Manager at Demand Fairs and Media